Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Artikelen

Ruimte en Wonen 2024/4 Energietransitie

Evamarije Smit, Bert Pots - 17 december 2024

De energietransitie wordt in dit nummer op drie heel verschillende manieren belicht. De oudere lezers onder ons kunnen zich wellicht nog herinneren dat in 2007 toenmalig VROM-minister Jacqueline Cramer in het kabinet-Balkenende IV besloot geen windturbines toe te staan in de buurt van Woerden. Het belang van het uitzicht in het Groene Hart woog voor haar het zwaarst. Haar keuze was voor Nederlandse gemeenten het sein om minder werk te maken van de bouw van windturbines op land. Marten van der Gaag schetst hoe in de periode 2007-2013 afkeer van windturbines en de urgentie om grote stappen te zetten in hernieuwbare energie elkaar afwisselden. Met een belangrijke vraag: waardoor ontbrak het de politiek aan een vaste koers?

Ook vandaag is de bouw van windturbines op land een issue, nu voor de BBB. En onderdeel van een politiek van pappen en nathouden. Toch gaat er als het om de energietransitie gaat ook veel goed, legt Maureen van Eijk in een interview uit. Zij is directeur van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie. Volgens haar leeft bij gemeenten steeds meer de wens tot versnelling.Ten opzichte van een jaar geleden staat het onderwerp warmtetransitie veel meer op de kaart, overal in het land. Gemeenten willen nu echt aan de slag met concrete projecten én met het warmteprogramma. 

Maar, zo wordt gesignaleerd in het derde artikel over de energietransitie, bij concrete transitieprojecten is bewonersparticipatie vaak een wassen neus. Veel bewoners van buurten en wijken voelen zich niet gehoord en al helemaal niet begrepen. Kan dat niet anders? Jawel. Maar succesvolle samenwerking lukt alleen bij begrip voor elkaars leefwereld, inzicht in oordelen en vooroordelen over en weer en de bereidheid om verschillende perspectieven in een veilige omgeving met elkaar te bespreken.

Voor de man op de voorpagina is er geen onderkomen beschikbaar, laat staan een permanente heel duurzame woning. En hij is in onze steden – niet alleen in Nederland, maar overal in Europa – onderdeel van een almaar groeiende groep dak- en thuislozen. Jan de Vries, codirecteur van Straat Consulaat in Den Haag, heeft de hoop losgelaten dat in 2030 dakloosheid in ons land tot nul zal zijn gereduceerd. Hij analyseert de oorzaken. Niet alleen is de groep die te maken heeft met dak- en thuisloosheid heel veel groter dan vaak wordt gedacht; ook het systeem van zorg en welzijn zit structureel in de weg. Voor De Vries is dakloosheid helemaal geen zorg-, maar juist een woonprobleem. 

Cees-Jan Pen, lector De ondernemende regio aan Fontys Hogeschool, wijst op een heel ander probleem in onze steden: zij tellen steeds minder bedrijven. Het sluiten van winkels en het verdwijnen van werkplaatsen vormen volgens Pen een groeiende bedreiging voor economische diversiteit, sociale inclusie en levendigheid. Hij kijkt naar de mogelijkheden om de stad weer in balans te brengen. De bouw van betaalbare bedrijfsruimte door woningcorporaties biedt bijvoorbeeld een mogelijkheid om naoorlogse, kwetsbare wijken te verbeteren. Ondernemerschap is ook een weg uit armoede.

Om de totale pdf te lezen, klik hieronder op 'Download artikel als pdf' (zichtbaar na inloggen)

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Ruimte en Wonen en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren