De trek naar de stad zorgt voor grotere woningtekorten in de grote Europese steden. Woningprijzen en huren stijgen de komende vijf jaar met 2 tot 4 procent per jaar.
Dat zei Marcus Cieleback, hoofd onderzoek bij woningbelegger Patrizia, tijdens de presentatie van zijn rapport over de Europese woningmarkten op de internationale vastgoedbeurs Expo Real 2015 in München. Volgens de Duitser wordt het oplossen van het toenemende woningtekort in de grootstedelijke gebieden van Europa ‘één van de grootste uitdagingen’.
In 2014 zag de helft van de Europese landen een stijging van het bouwvolume, voor het eerst sinds 2010. Terwijl het bouwvolume in Denemarken en Zweden continu aan het stijgen is, is de nieuwbouwontwikkeling in Spanje, Italië en Ierland nog altijd maar 80 procent van het volume rond de eeuwwisseling. De omwenteling die zich heeft afgetekend in de Nederlandse markt noemde hij ‘waanzinnig’. Er is een compleet nieuw segment ontstaan voor beleggers in het middeldure huursegment. Volgens hem is dat voor een niet onbelangrijk deel te danken aan de inspanningen van minister Stef Blok bij het aantrekken van buitenlandse woningbeleggers. Patrizia is zoals bekend een grote speler in de Nederlandse woningbeleggingsmarkt.
De rendementen voor woningbeleggingen variëren sterk per land. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden leverden met een totaal jaarlijks rendement (huurinkomsten en waardeontwikkeling) van 12 procent de beste prestatie. In Nederland, Oostenrijk en Duitsland bedroeg dat 5 à 7 procent en bestond hoofdzakelijk uit het directe rendement van de huurinkomsten. Beleggers kunnen gemakkelijk hun portefeuille diversifiëren door in verschillende landen te investeren, omdat rendementen nog altijd sterk gedreven worden door nationale en plaatselijke factoren zoals demografie en economische ontwikkelingen.
Bron: Vastgoedmarkt
Reacties