De bestaande bouwsector staat al een aantal jaar op zijn kop. Veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op en werken binnen de sector nu is niet meer te vergelijken met hoe dat pakweg vijftien jaar geleden was. Scholing is daarom van groot belang. Om op de hoogte te blijven van de laatste wet- en regelgeving, om praktische kennis op te doen en daarmee je eigen positie te versterken.
Om het netwerk te bedienen met interessante cursussen, heeft Renda de samenwerking gezocht met FMH Academy, als opleider al meer dan 25 jaar actief binnen de woon- en vastgoedbranche. Het cursus- en trainingsaanbod van FMH Academy sluit aan bij de behoefte van organisaties om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in een markt die constant in beweging is.
Renda-leden krijgen een korting van 5% op de opleidingen van FMH Academy. Nog geen lid van Renda? Meld je hier aan. Vanaf heden bieden wij op Renda.nl vier cursussen van FMH Academy aan.
Tijdens deze cursus leer je op basis van een locatie- en probleemstudie een projectvoorstel op te stellen en te presenteren. Bouwtechnische projecten bevatten naast maatregelen voor het in stand houden van het pand steeds vaker maatregelen tot verbetering van energieprestatie, toegankelijkheid, veiligheid, zorgverlening en andere aspecten van woonkwaliteit. Om te bezien welke maatregelen wenselijk en uitvoerbaar zijn, is een inventarisatie nodig van de bestaande situatie, een visie op de gewenste situatie en inschattingsvermogen van de mogelijkheden en beperkingen die beleidsmatig, financieel, juridisch en technisch een rol spelen.
De wetgeving met betrekking tot asbest werd de afgelopen jaren steeds strenger. In de praktijk worden verhuurders daardoor vaker met de asbestproblematiek geconfronteerd. Medewerkers die met asbest in aanraking komen moeten, zo zegt de Arbowet, doelmatig opgeleid zijn. Om erachter te komen of asbest aanwezig is (en in welke mate), neem je een monster van het materiaal. Hoe je dat veilig doet, is één van de onderwerpen van de cursus. Om monsters te mogen blijven nemen, moet de opleiding elke drie jaar herhaald worden.
De rol van de huismeester is de afgelopen jaren geleidelijk veranderd. Was je eerst vooral bezig met technische zaken, tegenwoordig liggen de werkzaamheden ook op het sociale vlak. Allemaal met het doel om het complex of de omgeving leefbaar te houden. Daarin heeft de huismeester met veel mensen en situaties te maken. Klanten verwachten een oplossing voor het probleem dat ze met anderen of met hun woning hebben en de huismeester is het eerste aanspreekpunt. Voor eenieder die zich verder wil professionaliseren in klantencontacten en met functiegenoten wil uitwisselen hoe zij de knelpunten als huismeester aanpakken, is dit de geschikte cursus.
Tijdens de cursus Persoonlijke Effectiviteit 1 leer je doelen in het werk beter of gemakkelijker te bereiken. Persoonlijke effectiviteit is bewust kiezen en handelen. Mensen kunnen, als ze dat willen, keuzes in houding en gedrag maken. Veranderen is mogelijk. In deze cursus krijg je meer inzicht in ontwikkelingsmogelijkheden, doelstellingen en sterke en zwakke punten. Bovendien krijg je praktische informatie en gereedschappen aangereikt, die het eigen functioneren en de samenwerking met collega’s verbeteren.
Reacties
Marja van den Berg 17 januari 2024 17:47
Ik heb gestudeerd als sociaal wijkbeheerder rond 2001 bij FMH wonen mijn mentor was Marion. Ik heb mijn diploma niet meer Kunnen jullie kijken waar dit is. Zoveel moeite gedaan ik heb dit behaald Ik werkte in die tijd bij Trivire wonen te Dordrecht. Aub Met vriendelijke groet Marja van den Berg