Log in
inloggen bij Ruimte en Wonen
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Blogs

Had ik maar een vak geleerd

Op feestjes probeer ik altijd krampachtig te voorkomen dat onbekenden me vragen wat voor werk ik doe. Ik ontwijk die vraag over m’n werk niet omdat ik er niet trots op ben, of het er niet over wil hebben, maar omdat het best een lastig en lang verhaal is. Voor je het weet is je gesprekpartner halverwege een biertje gaan halen en zie je ‘m nooit meer terug. ‘Had ik maar een vak geleerd,’ denk ik dan wel eens.

Op de Plandag, de jaarlijkse samenkomst van Nederlandse en Belgische planners zal me dat niet overkomen. Daar kun je ongegeneerd een boom opzetten over de nieuwe kansen die de ‘netwerkpositie’ van een ruimtelijk professional kan bieden. Bijvoorbeeld om als coproducent een ruimtelijke agenda te voeren. Op de Plandag 2016, 19 mei a.s. in Tilburg, zal mijn gesprekspartner niet met een groot vraagteken boven het hoofd wegvluchten.

Verruimen

Dat is een van de redenen waarom ik zin heb om naar Tilburg te gaan en de Plandag bij te wonen. De tweede reden is het thema van de Plandag 2016: verruimen. De organisatoren stellen dat ruimtelijke ontwikkelingsvraagstukken onderdeel zijn van ruimere maatschappelijke opgaven zoals globalisering, demografie, klimaat of energie. En dat ruimtevragen nooit op zichzelf staan: ze vereisen een antwoord vanuit een ruimere context. Dat vraagt om het leggen van een verbinding met onderwerpen waar ik op een verjaardagsfeestje wel mee aan kan komen. Zoals vertellen over het project Healthy Urban Boost. Dat is niet het nieuwste boek van Rens Kroes, maar een project in mijn woonplaats Utrecht dat moet bijdragen aan een gezondere stad.

Gezonde stad

Gezondheid is een thema waar iedereen zich mee kan verbinden. Door de koppeling van ruimtelijke concepten, zoals het ontwikkelen van woon- en werkplekken op knooppunten van openbaar vervoer, aan de maatschappelijke vraag naar een gezonde stad, sta je als ruimtelijk professional middenin een relevant debat. Een ander voorbeeld is de ambitie van de stad Gent om de meest kind- en jeugdvriendelijke stad van Vlaanderen te zijn. Mooie ambities waar ik als vader mee aan kan komen op het schoolplein. En waar planners een steentje aan kunnen bijdragen.

Verruimd vakmanschap

De derde reden dat ik me verheug op de Plandag is, dat ik mag optreden als inspirator bij twee sessies over ‘verruimd vakmanschap’. Als we als ruimtelijk professional midden in het debat over de toekomst van onze steden willen staan, door ons te verbinden aan grote thema’s als gezondheid of energietransitie, dan moet ons een plek gegund worden in het maatschappelijk speelveld. De plek waar burgers, overheden en het maatschappelijk middenveld ieder hun eigen positie innemen. Deze rol vereist veel nederigheid, empathie en verbindende competenties. Maar ook een duidelijke visie en de verbeeldingskracht om anderen mee te nemen. Dat is niet iedereen gegeven, het vergt vakmanschap.

Nieuwe antwoorden

Zoals Sjors de Vries op Ruimtevolk terecht agendeert, vragen de complexe maatschappelijke uitdagingen van vandaag niet alleen dat we leren omgaan met onzekerheden. Ze doen ons ook verlangen naar nieuwe antwoorden: toekomstbeelden en strategieën. En daarmee plaatsen we onszelf weer op de kaart. Laten we afspreken dat visie is geen vies woord meer is. Daarmee zijn we meer dan verbinders alleen: vakmensen met een missie. Daarom wil ik mijn sessie op de Plandag ook starten door de deelnemers te vragen: stel dat iemand je op een feestje vraagt waar je aan werkt, wat antwoord je dan?

Meer weten over de Plandag 2016? Kijk hier en meld je aan.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren