Met 4 nieuwe accommodaties laat Zeeland de grootste bouwdrift zien aan de Nederlandse kust. Dit bewijst Natuurmonumenten aan de hand van een grondig onderzoek naar bebouwing van de Noordzeekust.
De afgelopen drie jaar werden 1.093 villa’s, lodges, bungalows, appartementen, strandhuizen of hotelkamers opgeleverd. Voor de komende jaren komen hier nog eens 3.028 bij. In veel Zeeuwse gemeenten zijn ook jachthavens populair. Dit deel van de Noordzeekust staat qua aantallen bebouwing het meest onder druk.
Aan de gehele Noordzeekust staan straks 8.143 accommodaties. Niet eerder is het totale aantal bouwwerken aan de kust van Den Helder tot Cadzand in kaart gebracht. De bouwdrift is nog zorgelijker dan Natuurmonumenten vermoedde. Met dit rapport onderstreept zij de noodzaak van goede afspraken met alle betrokken overheden.
‘De ontwikkelingen in Zeeuws-Vlaanderen zijn het meest bedreigend voor het landschap. Er zijn daar goede voorbeelden zoals Waterdunen in Groede maar in toenemende mate ook veel slechte voorbeelden, zoals in Breskens en Nollebos bij Vlissingen. Slecht ingepaste parken met containerarchitectuur. Parken waar landschap uitsluitend geconsumeerd wordt en niet gecreëerd,’ licht Gert de Groot kustbeheerder van Natuurmonumenten toe. Hoopvol is dat de provincie Zeeland als eerste gestart is met het opstellen van een kustvisie met alle betrokken partijen.
Samen met vijf natuur- en milieuorganisaties initieerde Natuurmonumenten eind vorig jaar de campagne ‘Bescherm de kust’, die het probleem van de woekerbebouwing aankaartte. Hierop volgde een golf van protest uit de samenleving, vooral in reactie op het opheffen van het bouwverbod aan de kust door minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Zij trok dit besluit daarop weer in. Zij overlegt momenteel met alle partijen, zo ook de Noord-Hollandse kustgemeenten en provincie, met als doel om te komen tot gezamenlijke afspraken in een zogenoemd Kustpact.
‘Wij gaan ervan uit dat een stevig Kustpact een antwoord zal zijn op de zorgelijke ontwikkelingen, samengevat in dit rapport,’ licht De Groot toe. Natuurmonumenten is betrokken bij het opstellen van dit pact en wil:
•Dat het betrekking heeft op de Nederlandse kust;
•het leidt tot een betere bescherming van ons waardevolle kustlandschap dan nu het geval is.
Natuurmonumenten en de andere groene organisaties hebben de 104.000 Baywatchers die zich schaarden achter de ‘Bescherm de kust’-campagne uitgenodigd voor drie kustontmoetingen. Afgelopen zaterdag was de eerste ontmoeting op Neeltje Jans. Doel van deze ontmoetingen is om kustliefhebbers met elkaar in contact te brengen en hen op weg te helpen om zich actief te gaan inzetten voor de bescherming van de kust.
Bekijk hier het hele onderzoek
Meer over de invloed van recreatie op het Nederlandse landschap in de S+RO-special ‘Recreatie’ (verschijnt in september)
Reacties