De Hilversumse begraafplaats Zuiderhof van architect W.M. Dudok wordt rijksmonument. Afgelopen vrijdag heeft Mark Stafleu, regiohoofd van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de definitieve aanwijzingsdocumenten aan de wethouder Cultuur, Nicolien van Vroonhoven overhandigt. Zij nam ook het bijbehorende rijksmonumentenbord in ontvangst.
Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Dudok voor de gemeente Hilversum ging werken als Directeur Publieke Werken. Dat wordt gevierd met een Dudok-jaar. De overhandiging van de aanwijzingsdocumenten vond plaats op het seminar dat gewijd is aan deze wereldberoemde architect.
De begraafplaats werd in opdracht van de gemeente Hilversum tussen 1958 en 1964 gebouwd en aangelegd na het pensioen van Dudok. De Zuiderhof behoort tot de laatste werken uit het oeuvre van de architect. Het is één van de werken waarin de sobere, strakke architectuur van Dudok een hoogtepunt bereikt. Ook de Noorderbegraafplaats in Hilversum, die Dudok in 1929 ontworpen heeft, is aangewezen als rijksmonument.
De begraafplaats bestaat uit een voorhof die aan drie zijden omsloten wordt door een zuilengalerij, een aula met dienstgebouwen en een groene aanleg met graf-, urnen- en strooivelden. Deze zijn omgeven door een beplanting van hagen, heesters en bomen. Het complex is nog steeds in gebruik en verkeert nagenoeg in originele staat.
De Zuiderhof wordt aangewezen als rijksmonument van de wederopbouw vanwege de bijzondere architectuur. Het laat goed zien hoe in de periode 1940-1965 vorm werd gegeven aan een gemeentelijke begraafplaats. In deze wederopbouwperiode gaan architectuur en landschap steeds meer in elkaar op, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt.
Komend jaar wordt op de Zuiderhof een kleinschalig crematorium met ontvangstruimte ingepast in de bestaande bebouwing. In aanloop naar de aanwijzing van de Zuiderhof als rijksmonument heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een positief advies gegeven aan de gemeente Hilversum over de plannen.
Reacties